Äventyrsscouter

En äventyrsscoutpatrull som bakar vikingabröd på Balder IV, sommaren 2010.

Äventyrsscouterna är scouter som är 10-11 år gamla och man kan vara äventyrsscout i två år. Kårens äventyrsscouter bildar tillsammans ett lag och laget i sin tur delas in i patruller. Lagets ledare kallas för kaptener och till deras stöd finns en äldre ledare som är äventyrsscoutansvarig. Varje patrull har också en patrulledare, den uppgiften byter från gång till gång så att alla får pröva på att vara patrulledare. Beroende på hurdant program vi har på mötet har patrulledaren mera eller mindre uppgifter. Varje patrull skriver också en egen loggbok, som vi förvarar i äventyrsscouternas eget skåp i kårlokalen. Vi samlas till möten varje onsdag kl 18-19. Vad vi gör nästa gång ser du i programmet.

Märken

Äventyrsscouternas märken är vädersträck med välkomstmärket i mitten.

Avskedsmärket är i metall och har också det en kompassros som symbol.

Äventyrsscouterna är den enda åldersgrupp som har kvar de gamla specialmärkena, här som exempel märket för jollesegling.

Varje termin avlägger äventyrsscouterna ett vädersträck, Norr, Söder, Öster, Väster. Vartannat år avlägger vi Norr, Söder och vartannat år Öster, Väster, fast programmet har stigande svårighetsgrad spelar det ingen roll när man börjar som äventyrsscout. Äventyrsscouterna har också specialmärken, vi försöker avlägga åtminstone ett specialmärke per termin. Det blir ofta på vår förläggning på Koupo. När man har varit två år som äventyrsscout, eller fyller 12 år tilldelas man äventyrsscoutsigillet vid St. Görans gudstjänsten på våren. Sedan börjar man följande höst som spejarscout. Den första hösten man är äventyrsscout får man också välkomstmärket vid höstens scoutgudstjänst där man också förnyar sitt scoutlöfte. Närmare information om märkena finns i vår märkesguide [PDF].

Program och klädsel

Äventyrsscouterna lär sig grunderna i friluftsliv, vi prövar på att laga mat på trangia, göra upp eld, tillverkar egna isdubbar med mera. På våra förläggingar sover vi antingen i kamintält eller vindskydd (beroende på årstiden). Nu och då gör vi också korta besök till olika ställen som brandkåren, polisstationen och avstjälpningsplatsen. Som äventyrsscout får man också börja använda kniv, när vi först har lärt oss använda den på rätt sätt och hur man skall göra om kniven skulle slinta! Som sjöscouter försöker vi också ta oss ut på sjön då det är möjligt, oftast blir det på sommarlägren men ibland också på våren eller hösten om kårens båtar är i sjön och skepparna hinner ut med oss.

Några äventyrsscouter leker "stretch" på vårförläggningen 2010 på gamla Koupo.

På veckomötena har äventyrsscouterna förstås sin scouthalsduk och om man vill kan man också ha kårens college på sig. Ute i naturen är det förstås bekväma och tåliga kläder som gäller! Äventyrsscouterna kan också skaffa scoutskjortan, den kan man ha på sig på mötena eller framförallt vid scoutgudstjänsterna och terminsavslutningarna! Men eftersom man ännu växer ganska snabbt som äventyrsscout kan det ibland kännas dumt att skaffa en scoutskjorta om den är för liten om ett halvår. Då kan man lika bra använda en mörkblå college eller kårens college/huppari.

Ålder: 10-11 år
Åldersgruppen delas i: Lag -> Patrul